Posted on Leave a comment

Guide till dig som ska flytta hemifrån 

Att flytta hemifrån är ett stort steg som både kan vara roligt och kännas lite läskigt. För att underlätta processen lite är det vissa saker som kan vara bra att fundera på i förväg. Desto bättre överblick du har över din flytt desto bättre koll kommer du ha. 

  1. Lägg upp en budget

Att flytta hemifrån för första gången kan rent ekonomiskt kännas lite läskigt. För att göra det lite lättare kan du lägga upp en budget i god tid innan flytten. Skriv upp alla dina utgifter, lägg upp en budget för mat, intressen och dylikt. Hur ser dina inkomster ut? När man flyttar hemifrån för första gången brukar man ofta inte ha jättestor inkomst, vilket är helt okej. Det går att klara sig bra så länge man har tillräcklig inkomst som täcker de fasta kostnaderna och en del till pengar och övrigt. 

  1. Skriv ett kontrakt

Om du hyr en lägenhet i första hand sköter din hyresvärd kontraktet och det ska inte vara något du behöver tänka på. Om du däremot ska hyra i andra hand är det viktigt att du ser till att du får ett kontrakt. Nöj dig aldrig med ett muntligt avtal då bestämmelser kan vara svåra att bevisa i efterhand. Genom ett skriftligt kontrakt vet både du och den som hyr ut lägenheten exakt vad som gäller. 

  1. Gör flyttanmälan

Hos Skatteverket ska du göra en flyttanmälan när du flyttar. Du behöver även göra en adressändring för att du ska få din post till din nya adress. Det kan du göra i god tid innan flytten genom att skriva in datumet du flyttar. 

  1. Teckna abonnemang och försäkringar

Vilka abonnemang du behöver beror på vad som ingår i din hyra, men det handlar oftast om bredband och el. Vatten brukar ofta ingå i hyresavtal. Det finns många leverantörer att välja mellan, det är bara att välja och vraka! Jämför leverantörer med varandra för att hitta det mest prisvärda alternativet. Det går ofta att komma hyffsat billigt undan om man inte är så kräsen. Du kan även ta hjälp av din föräldrar om de har tips kring hur du ska tänka eller vad du ska välja. Hemförsäkring kan du teckna när du skrivit dig på din nya adress. Hemförsäkring ger dig ett bra skydd om olyckan är framme och är något som vissa hyresvärdar kräver av sina hyresgäster. 

  1. Handla det nödvändigaste

Ganska omgående efter du flyttat in i din nya bostad är det smart att köpa de nödvändigaste grejerna. Ta en vända till en second hand butik eller Ikea för att handla lite köksgeråd, badrumstillbehör och annat som du behöver för att börja leva i ditt nya hem. Försök hålla tillbaka lite i början och handla inte de dyraste sakerna. Passa på att utforska din inredningsstil istället! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *