Posted on

Flyttstäda – själv eller med hjälp av städfirma?

Är du på väg att flytta är det många saker du kommer behöva ta tag i och genomföra. Förutom själva försäljningen och flytten i sig som kräver otroligt mycket jobb, så ska även den bostad du sålt städas ordentligt innan du kan lämna över den. Det är ett ansträngande arbete som tar många timmar och som är svårt att klara helt och hållet på egen hand. Alternativen är att anlita en städfirma som kan genomföra jobbet eller att göra det själv med hjälp av någon du känner.

Hur mycket tid och lust har du?

I samband med en flytt har man ofta ett ganska körigt tidsschema och här är det viktigt att tänka till och prioritera. Känner du att du har gott om tid, och dessutom lust, kan du absolut göra stora delar av flyttstädningen själv. Det är dock bra att tänka på att den här typen av städning ofta tar betydligt mer tid än vad man först räknar med. Du kommer garanterat inte att vara färdig på en förmiddag, utan det kommer behövas många fler timmar än så.

Kan någon hjälpa dig?

Att flyttstäda en hel bostad helt på egen hand är ingen enkel uppgift. Bor man i en enrummare kanske det funkar men är det större än så kommer man att behöva hjälp. Har du någon du känner som kan tänka sig att hjälpa till? I så fall kan städningen bli ett roligt projekt att genomföra tillsammans

Anlita en städfirma

Många väljer att anlita en städfirma när det är dags för en flyttstädning istället för att genomföra den själv istället för städfirma. Ju större bostad man har desto mer tid kommer såklart att gå åt och dessutom krävs moment som man kanske inte känner till. Till exempel ska man dra fram både spis och kylskåp för att göra rent där bakom och man ska även göra rent inuti garderober, skåp och lådor i alla utrymmen.

Med en stor villa kan man behöva lägga ned så mycket tid som en hel helg eller kanske ännu mer. Överlåter man istället jobbet till ett proffs kan man släppa den delen av flytten för att fokusera på annat. Firmorna har i regel bra erfarenhet att genomföra den här typen av städ och dom arbetar effektivt och metodiskt med ett bra resultat.

Fördelarna med att anlita en städfirma är såklart att man slipper genomföra städningen själv. Man sparar tid till annat som har med flytten att göra, vilket som tidigare nämnt är ganska mycket, och man slipper dessutom ansvaret. För en flyttstädning finns nämligen speciella krav och skulle köparen inte vara nöjd så är det den städfirma som genomfört städningen som är ansvarig för att åtgärda det.

En annan fördel är att man har rätt att utnyttja RUT-avdraget vid en flyttstädning så i slutändan blir det faktiskt inte så dyrt som man kanske först tror. Arbetskostnaden kan reduceras upp till 50% vilket gör att man sparar in en hel del pengar. Det kan definitivt vara värt den kostnaden med tanke på all tid man sparar.